CDN (Content delivery network)

CDN je kratica za mrežu isporuke sadržaja. Mreža za isporuku sadržaja (CDN) je sustav distribuiranih poslužitelja (mreža) koji isporučuju stranice i drugi web-sadržaj korisniku, na temelju geografskih lokacija korisnika, porijekla web-stranice i poslužitelja isporuke sadržaja.

Ova je usluga učinkovita u ubrzavanju isporuke sadržaja web-lokacija s velikim prometom i web-mjesta koja imaju globalni doseg. Što je CDN poslužitelj bliže korisniku geografski, to će brže biti isporučen korisniku. CDN-ovi također pružaju zaštitu od velikih promjena prometa.

Kako funkcionira CDN?

Poslužitelji koji su najbliži posjetitelju web-mjesta odgovaraju na zahtjev. Mreža za isporuku sadržaja kopira stranice web-mjesta u mrežu poslužitelja koji su raspršeni na geografski različitim lokacijama i predmemoriraju sadržaj stranice.

Kada korisnik zatraži web stranicu koja je dio mreže za isporuku sadržaja, CDN će preusmjeriti zahtjev s poslužitelja početne stranice na poslužitelj u CDN-u koji je najbliži korisniku i dostaviti sadržaj spremljen u privremenu memoriju.

CDN-ovi će također komunicirati s izvornim poslužiteljem kako bi isporučili bilo koji sadržaj koji prethodno nije bio spremljen u predmemoriju.

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.